БИОМЕДИЦИНСКА ТЕХНОЛОГИЈА, ЕТИКА И КРИВИЧНО ПРАВО - Drakić, Dragiša (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
У раду се анализира сложено питање односа биомедицинске технологије и етике и разматрају задаци кривичног права у регулисању предметне проблематике. У првом делу рада аутор анализира однос медицине и етике као и етичка правила поступања у савременој медицини, и указује на потребу правне интервенције у тој материји. У другом делу рада истиче се да је нагли развој биомедицине и биотехнологије у последњих двадесетак година довео друштво на велико искушење и наметнуо етици и праву значајне изазове. Расправљајући однос биотехнологије и етике, аутор наглашава да би било целисходно да се принцип толеранције, који је коригован принципом одговорности, прогласи основним принципом биотехнолошког поступања, при чему не треба у потпуности занемарити ни традиционална медицинска етичка начела. У последњем делу рада аутор анализира домашај и перспективе кривичноправне реакције у предметној материји и закључује, да у области биотехнологије не би требало превише наде полагати у регулативну функцију кривичног права.