Начела заштите животне средине у документима Уједињених нација, Европске уније и Закона о заштити животне средине Републике Србије - Popov, Danica (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
Заштита животне средине је једно од приоритетних питања којима се баве међународне организације, од Организације Уједињених Нација које на глобалном плану утврђују принципе заштите до регионалних организација и националних законодавстава. Република Србија је у своје законодавство имплементирала основне принципе из аката донетих под окриљем Организације Уједињених нација и Европске уније. Према Уставу Републике Србије свако има право на здраву животну средину, али и обавезу да је чува и побољшава. Основе система заштите животне средине успостављене су 2004. године доношењем: Закона о заштити животне средине, Закона о процени утицаја на животну средину, Закона о стратешкој процени утицаја на животну средину и Закона о интегрисаном спречавању и контроли загађивања животне средине. Поменути закони представљају оквир за мноштво закона и подзаконских аката којима се успоставља кохерентан, функционалан и интегралан систем заштите животне средине. Нарочита пажња посвећена је начелима заштите животне средине утврђених Законом о заштити животне средине. Она су у добрим делом усаглашена са међународним изворима права као израз потребе укључивања Србије у процес европских интеграција.