ПРЕНОС ПРАВА СВОЈИНЕ НА ПОЉОПРИВРЕДНОМ И ШУМСКОМ ЗЕМЉИШТУ НА СТРАНА ЛИЦА У СРБИЈИ И ДРУГИМ ЗЕМЉАМА РЕГИОНА - Baturan, Luka (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
У Србији је прописано да власник пољопривредног земљишта не може бити страно физичко или правно лице, док у Црној Гори, Хрватској и Федерацији Босне и Херцеговине оваква забрана постоји не само за пољопривредно, већ и за шумско земљиште. Забрана је изазвала доста полемике у јавности. У првом делу анализира се место забране стицања права својине на пољопривредном и шумском земљишту у правном поретку земаља региона. У другом делу рада дата је анализа трошкова и користи од постојања ове забране, а затим и ефекти до којих би дошло ако би забрана била укинута. На крају ће бити речи о могућностима лаког фактичког заобилажења забране преко оснивања домаћег привредног друштва у својини страних лица. У закључку се истиче да би евентуално укидање забране подстакло ефикасност српске економије и увећање нето благостања.