Constitutio Criminalis Theresiana-corpus delicti - Feješ, Ištvan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
Corpus delicti је важан институт Терезијане. Његово утврђивање је био услов(бар у принципу) да истрага из фазе генералне инквизиције (која се не води против одређеног лица) пређе у фазу специјалне инквизиције(уперене против одређеног лица ).Обавеза утврђивања corpus delicti је спречавала отварање специјалне инквизиције на основу слабих, несигурних доказа .Због тога је corpus delicti требао бити значајна гаранција за осумњиченог и ограничење самовоље феудалног суда. Поред одредаба општег карактера(појам,подела и сл.),Законик садржи и упутства о утврђивању corpus delicti у погледу бројних кривичних дела.Ове одребе имају шири значај, јер су у њима регулисани важни процесни институти као што је вештачење,увиђај итд. и наговештавају будућу улогу материјалних доказа у доказивању у кривичном поступку.