Специфични приватноправни инструменти финансирања трошкова поступка вантелесне оплодње - Marjanski, Vladimir (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
У овом раду биће објашњени основни механизми функционисања приватноправних инструмената финасирања трошкова поступака вантелесне оплодње који се развијају заједно са напретком репродуктивне медицине. Поред државних (јавних) инструмената финансирања поменутих трошкова у упоредноправној пракси развили су се посебни приватноправни инструменти покрића трошкова вантелесне оплодње (ВТО). Њих нуде осигуравајућа друштва, неке друге финансијске организације (специјално основани фондови) или клинике (често конзорцијуми клиника) које се баве вантелесном оплодњом. Најраспростањенији међу њима су: 1. приватно здравствено осигурање којим се покривају трошкови настали у вези спровођења поступка ВТО; 2. програм рефундирања (поврата) већег дела (80-90%) или укупних (100%) трошкова ВТО након већег броја неуспелих поступака (познати су под различитим називима: енг. money-back guarantee program, shared-risk, success-based risk sharing plan, IVF success guarantee program, the IVF baby guarantee or your money back plan, pregnancy guarantee program и сл.); 3. пакети који се састоје из већег броја поступака - циклуса за нижу цену (енг. packages of 2, 3 or 4 ivf cycles). Овакви програми повећавају степен искоришћености репродуктивне медицине. С обзиром на то да још не постоје у Републици Србији у раду ће бити објашњени основни механизми њиховог функционисања у упоредном праву.