NOVINE U REGULISANJU SKRAĆENOG POSTUPKA U ZAKONIKU O KRIVIČNOM POSTUPKU SRBIJE IZ 2011. GODINE - Brkić, Snežana S. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
U radu se analiziraju odredbe o skraćenom postupku u Zakoniku o krivičnom postupku Srbije iz 2011. godine i porede sa odgovarajućim odredbama Zakonika o krivičnom postupku Srbije iz 2001. godine. Razmartra se mesto skraćenog postupka u zakonskoj sistematici; težina krivičnog dela kao uslov za primenu skraćenog postupka; čitav niz pitanja u vezi sa pokretanjem skraćenog postupka; odredbe o glavnom pretresu i donošenju presude; odredbe o pritvoru, postupanju sa privatnom tužbom; mogućnost transformacije skraćenog postupka u poseban postupak bez glavnog pretresa, kao i posebne odredbe o sudskoj opomeni. Autor zaključuje da su neke promene posledica promene koncepta istrage i sistema dokazivanja na glavnom pretresu. Data su i neka principijelnija i preciznija rešenja. Međutim, ima i nelogičnih i kontradiktornih odredaba.