Значај институције Заштитника грађана у заштити људских права путем покретања поступка оцене уставности закона - Rajić, Nataša (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
Заштитник грађана је једна од најмлађих институција у нашем правном поретку. Основна надлежност ове институције односи се на контролу поступања органа управе и подразумева овлашћење Заштитника да контролише поштовање права грађана, утврђује повреде учињене актима, радњама или нечињењем органа управе, у смислу законитости и правилности њиховог рада. Пажњу посебно завређује надлежност покретања поступка оцене уставности и законитости, која произлази из уставног одређења правне природе ове институције као државног органа. Ова надлежност, која није ексклузивна надлежност Заштитника грађана, на својеврстан начин мења традиционалан концепт деловања ове институције проширујући га и на поље посредне контроле рада парламента. У том смислу, питања која ће бити размотрена у раду су: да ли је ова надлежност неопходна у поступању ове институције као и какав је капацитет ове институције у погледу његог вршења. Општи циљ анализе ових питања је формирање целовитије слике о улози и значају институције Заштитника грађана у нашем правном систему као и дефинисање праве мере утицаја ове институције у општем систему заштите права.