Породичноправни односи родитеља и деце у Србији (Војводини) кроз историју и данас - Kovaček Stanić, Gordana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
У оквиру овог рада проучени су и анализирани породичноправни односи родитеља и деце према закону као извору права, те према сталној судској пракси, правним правилама приватног права и правној науци као извору права кроз историју и данас. У породичном праву тадашње Војводине са Међумурјем и Прекомурјем примењивало се угарско законодавство, а у Срему и на територији Војне границе важило је aустријскo право. Проучена су питања породичног статуса детета, односно регулатива утврђивања и оспоравања очинства, те садржина и вршење родитељског права. Основна установа која карактерише односе родитеља и деце пре II светског рата у Војводини била је очинска власт. Статус родитеља је био примарни основ односа родитеља и деце. Отац је имао приоритетну родитељску улогу када се ради о брачном родитељству, мајка када се ради о ванбрачном, а после развода брака приоритетну улогу је имао родитељ коме је дете поверено, док је други родитељ као основно право имао право на одржавање личних односа са дететом. Данас, у савременом породичном праву у Србији и упоредном европском законодавству. У другом делу рада су анализирани судски предмети из области односа родитеља и деце у двадесетим и тридесетим годинама XX века који су сачувани у Архиву Војводине. Посебна пажња је поклоњена позивању суда на сталну судску праксу, односно правна правила приватног права и правну науку, који на тај начин постају извор права.