ПРИНЦИП ЧИСТЕ УНИВЕРЗАЛНОСТИ У МЕЂУНАРОДНОМ СТЕЧАЈУ - Radović, Vuk (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
У овом чланку аутор анализира принцип чисте универзалности у међународном стечајном праву. Реч је о једној од најзначајнијих теорија у материји међународног стечаја, која је настала као одговор на доминацију принципа територијалности у националним стечајним законодавствима. У првом делу рада аутор појмовно одређује принцип чисте универзалности. Након тога је указао на најзначајније предности овог принципа, које треба да буду оправдање за његово увођење. Такође, приказана су и најзначајнија ограничења овог принципа, о којима се мора водити рачуна приликом евентуалне имплементације. На крају је аутор дефинисао предуслове за примену принципа чисте универзалности. Аутор се у раду залаже за неодустајање од овог принципа у материји међународног стечаја и поред тренутне доминације других теорија.