Sveta Gora - između autonomnosti i državnosti - Avramović, Dragutin (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
Правни статус Свете Горе одликују бројне специфичности, које је чине јединственим светским правним режимом. У овом раду аутор анализира специфичности светогорског територијалног статуса, положаја становника и посетилаца, као и организације светогорских власти. Аутор закључује да Свету Гору карактерише посебан облик парасуверенитета. Њена аутономија подразумева не само унутрашњу организацију, аутономно вршење власти и верску самосталност, већ да она обухвата и многе елементе секуларног живота лаика који се на њој налазе. Света Гора поседује своју сопствену, посебну законодавну, управну и судску власт, а Статут Свете Горе има већу правну снагу од свих других закона грчке државе, јер држава не може једнострано да мења његове одредбе. С обзиром на ширину самоуправе која је остављена црквеним властима, као и на специфичности живота на Светој Гори, аутор стоји на становишту да Света Гора представља „монашку државу“, али без државности. Такође, аутор указује и на бројне изазове који стоје пред Светом Гором у контексту ширења асимилујуће универзалне концепције људских права.