SPORAZUMNI RAZVOD BRAKA U RIMSKOM I SAVREMENOM PRAVU - Ignjatović, Marija V; Kitanović, Tanja B (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
Rad je posvećen sporazumnom razvodu braka u rimskom i savremenom pravu. U početnom delu rada prikazana su osnovna obeležja ustanove sporazumnog razvoda braka u rimskom pravu. Tom prilikom je posebna pažnja poklonjena uticaju hrišćanskog verskog učenja na koncepciju braka i razvoda, kao i konstitucijama rimskih vladara kojima je započet proces ograničavanja prava na razvod. Nastavak rada razmatra normativnu regulaciju sporazumnog razvoda u pojedinim savremenim pravnim sistemima. Značajan segment rada posvećen je i kritičkoj analizi pravnog uređenja ove forme prestanka braka u pozitivnom srpskom zakonodavstvu. Na kraju rada je ukazano na uočene sličnosti i razlike u normiranju instituta sporazumnog razvoda braka u rimskom i savremenom pravu.