СПЕЦИФИЧНОСТИ РАДНОПРАВНОГ ПОЛОЖАЈА ДИРЕКТОРА У ПРИВРЕДНОМ ДРУШТВУ - Jašarević, Senad; Božičić, Darko M (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2023)
Питање радноправног положаја директора дуго привлачи пажњу како правне теорије, тако и правне праксе. Међутим, многи аспекти статуса директора и даље остају нерешени. То је нарочито карактеристично за његов радноправни положај. Из тог разлога, у раду су анализирана проблемска питања пре свега у вези са ангажовањем директора, а потом у вези са престанком својства директора и последицама које такав престанак има на социјално-економски положај лица које је вршило функцију директора. На крају, сагледане су савремене тенденције у погледу појединих клаузула које су готово неизоставан део садржине уговора којим се уређују међусобна права, обавезе и одговорности између директора и привредног друштва.