Ко су судијски помоћници у Републици Србији? - Gojković, Stefan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2023)
Судијски помоћници су важан део правосуђа Републике Србије, међутим, стиче се утисак да је јавност недовољно упућена у постојање и значај истих. Тачније, део јавности зна да судијски помоћници постоје, али није сигуран да зна шта они конкретно раде. Циљ овог рада је да се анализирају и представе положај, значај, послови, те проблеми судијских помоћника и изложе неки предлози за побољшање положаја ове важне правосудне професије. Често се каже да су судијски помоћници будућност правосуђа, али ту се претежно мисли да ће ти исти судијски помоћници „сутра” бити изабрани за судије. Међутим, то је будућа неизвесна околност која може наступити, али и не мора. Притом, постоји део судијских помоћника који уопште нема жељу да буде изабран на судијску функцију. Имајући у виду наведено, фокусирао бих се на садашње време и налажење одговора на питање: Како побољшати положај судијских помоћника „данас“?