Финансирање друштва с ограниченом одговорношћу уплатом односно уношењем улога – основна правна обележја, компанијскоправне и порескоправне предности и недостаци - - Marjanski, Vladimir (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2023)
Финансирање друштва с ограниченом одговорношћу од стране његових чланова одвија се приликом оснивања или током његовог постојања по различитим правним основима. С обзиром на то да су различити начини финансирања друштва од стране чланова били предмет појединачне анализе у различитим научним радовима предмет разматрања у овом раду биће привредна сврха, компанијско-правне и пореско-правне предности и недостаци финансирања друштва путем уплата односно уношења улога. Предности и недостаци овог начина финансирања посматрани су како из угла интереса чланова друштва (улагача), тако и из угла интереса привредног друштва у које се врши улагање. Коначно, посебно место у раду заузимају разматрања о тзв. скривеним неновчаним улозима, са основним закључком да Закон о привредним друштвима не садржи правила којим би се „сузбио“ проблем тзв. скривених неновчаних улога, нити довољно детаљну регулативу којом би се спречило изигравање правила о забрани повраћаја улога члановима друштва. Такав недостатак регулативе може ићи не само на штету интереса друштва, већ и на штету интереса поверилаца друштва.