ПРАВО ГЛАСА КАО ПРАВНА И МОРАЛНА КАТЕГОРИЈА - Rajić, Nataša; Orlović, Slobodan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2023)
Право гласа представља субјективно јавно право и припада групи основних политичких права. Оно се може посматрати као правна и морална категорија. Ова два аспекта нису потпуно одвојива и уско су повезана са степеном развоја уставне културе у датом друштву. Отуда висок проценат излазности бирача не мора бити искључиво последица обавезног гласања и санкција које прате непоштовање ове обавезе. Нижа излазност бирача, такође, може имати позитиван утицај на динамику односа појединац – власт, уколико представља конструктивни израз према политичкој елити и њеним кључним одлукама.