УТИЦАЈ ОДЛУКЕ ВРХОВНОГ СУДА НА КАРАКТЕРИЗАЦИЈУ НАЗИВА ДОМЕНА КАО ДИГИТАЛНОГ ЖИГА - wahdani, Fahed A. fahed (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2023)
С обзиром на то да је интернет настао, нове сензације, једна од других особина, обликовале су повезаност дигиталног друштва. Однос између заинтересованих страна (власника жигова и власника назива домена) је сликовито илустрован много чешће него сигурно не као неизвесна и контрадикторна веза око потенцијалних интереса, прихода и финансијског уређења заштитних знакова. У раној промени дигитализације, светска мрежа се сматрала мачем са две оштрице у комерцијалним правним и техничким аспектима. Колосални контраст између техничких и правних аспеката створио је дубок јаз између страна у сукобу око спорних права. Ова фора је инкарнирана у постојању јединствених правних изазова који су се претворили у трајну несаницу у главама законодаваца и правних лица. Између осталих потешкоћа, карактер имена домена је био главни изазов. Поред непостојања законске регулативе о уређењу, главна препрека за решавање ове дилеме била је нејасноћа правног карактера назива домена, минимум који је у врло раном периоду сајбер сквотинга постојао као правни проблем. Сматрало се да би увиђање законитости назива домена сигурно вратило сигурност овог неуређеног односа. Осим тога, то би паралелно пружило пуну заштиту овим правима која се односе на власнике назива домена и носиоце жигова. У овом раду аутор ће покушати да пружи нову визију у вези са правном природом назива домена на основу најновије судске одлуке којом се пристаје на регистрацију назива домена као жига..