opšte teorijsko utemeljenje načela neposrednsoti u krivičnom postupku - Brkić, Snežana S. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2022)
U radu su date neke opšte teorijske postavke o načelu neposrednsoti u krivičnom postupku, koje autoru treba da posluže kao teorijska platforma za razvijanje daljih istraživanja u ovoj oblasti. Autor daje pojmovno određenje načela neposrednosti i sagledava njegovo mesto u klasifikaciji procesnih načela, vezujući ga za funkciju suđenja. U pogledu njegovog pravnog osnova, svrstava ga u red implicitnih procesnih načela, koje ima i međunarodnopravne korene u čl. 6 Evropske konvencijeo zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, U radu se ističu i analiziraju sledeća bitna obeležja načela neposrednosti: instrumentalnost, složenost, relativnost (podložnost stepenovanju) i međusobna povezanost sa drugim procesnim načelima.