ПОТЕНЦИЈАЛНА РЕФОРМА СРПСКЕ МРЕЖЕ ДВОСТРАНИХ СПОРАЗУМА О ЗАШТИТИ И ПОДСТИЦАЊУ УЛАГАЊА: ПРИЛИКА ЗА НОВИ ПОЧЕТАК - Đundić, Petar (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2022)
У последњих неколико година многе државе су отпочеле процес реформе својих двостраних споразума о заштити и подстицању улагања (енгл. Bilateral Investment Treaties, у даљем тексту: БИТ). Идеја иза ових напора је да се постојећи споразуми, који се често перципирају као неизбалансирани инструменти, окренути искључиво заштити интереса улагача и карактеристични по одредбама које су формулисане широко и недовољно прецизно, ставе ван снаге или замене новим споразумима. У овом тренутку, Србија није део овог процеса. Рад нуди предлог нормативног стања у погледу БИТ-ова на снази у Србији. У њему се разматрају опције за неминовну реформу домаће мреже двостраних споразума, имајући у виду правне, економске и политичке импликације три могућности: отказивање (једнострани раскид) постојећих БИТ-ова, њихово споразумно гашење и замена постојећих споразума новим споразумима.