ГЛАВНИ ЕЛЕМЕНТИ ВЛАДАВИНЕ ПРАВА У ПРАКСИ УСТАВНОГ СУДА МАЂАРСКЕ - Dr. Czine, Ágnes (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2022)
Владавина права је један од најсложенијих концепата уставног права, чији се принципи прожимају кроз целокупно функционисање државе, однос појединца и државе. Није случајно да је било много покушаја да се појам владавине закона дефинише и у литератури, законодавству и међународном праву, али не можемо говорити о једном, универзално прихваћеном концепту. Владавина закона је снажно повезана са историјским развојем дате државе. Овај чланак представља проблеме са којима се сусреће мађарски Уставни суд у својој пресуди и како је у пракси дефинисао одређене принципе владавине права. Ове одлуке Уставног суда утичу на функционисање државе и законодавство и историјски су повезане са развојем након промене режима у Мађарској. У литератури постоје различита мишљења да је мађарски Уставни суд концепт владавине права користио формално, или као супсидијарно, или као апстрактни, мистериозни концепт у различитим фазама пресуде. Према ставу овог члана, без обзира на то како Уставни суд приступи концепту, сигурно је да су неоспорне заслуге разраде елемената садржаја ове важне уставне институције и њене примене на мађарске историјске услове. Тумачећи концепт владавине закона, Уставни суд је јасно ставио до знања да начело владавине закона није помоћно, секундарно правило и није само декларација, већ независна уставна норма, чија повреда може сама оправдава неуставност правног акта.