DIVERZIONI MODEL POSTUPANJA U ISTRAZI U KRIVIČNOM POSTUPKU MADJARSKE - Čvorović, Dragana S (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2022)
Apstrakt: Zakon XC iz 2017. godine o krivičnom postupku, koji je stupio na snagu 1. jula 2018. godine, doneo je značajne reforme u pogledu istrage u krivičnim postupcima u Mađarskoj. Donošenje zakona je hrabar poduhvat u cilju poboljšanja efikasnosti krivičnog postupka reinterpretacijom odnosa između tužilaštva i istražnog organa, vertikalnim razdvajanjem istraga i integrisanjem diverzionih mogućnosti u analize. Cilj mu je da se prevaziđu nedostaci postojećeg sistema jasnim definisanjem procedura odgovornosti za istrage i bavljenjem jednostavnijim „trivijalnim“ slučajevima u fazi otkrivanja. U radu autor daje pregled odredbi Zakona o krivičnom postupku Mađarske koje su usko povezane sa istragom, sa posebnim akcentom na mogućnosti diverzionih modela postupanja i otvorena pitanja koja se u ovom kontekstu nameću i koja su prepuštena razradi u okviru sudske prakse.