ОТПОРНОСТ КРИТИЧНЕ ИНФРАСТРУКТУРЕ – НАЦИОНАЛНИ ПРИСТУПИ У СЈЕДИЊЕНИМ АМЕРИЧКИМ ДРЖАВАМА, УЈЕДИЊЕНОМ КРАЉЕВСТВУ И АУСТРАЛИЈИ - Ninkovic, Vladimir (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2022)
Секуритизација критичне инфраструктуре као значајног фактора националне безбедности само је један од аспеката ширих промена у безбедносном дискурсу од краја Хладног рата, а нарочито од терористичког напада од 9.септембра 2001. Концепт заштите критичне инфраструктуре, првобитно усмерен на претњу тероризма, мењао је и ширио фокус, од прихватања „приступа заснованог на свим претњама“, па до скорашњег усмерења на отпорност критичне инфраструктуре. У раду се дискутује о терминима отпорности и критичне инфраструктуре, а затим се анализирају национални приступи у Сједињеним Америчким Државама, Уједињеном Краљевству и Аустралији. Рад анализира званична документа– стратегије, законе и подзаконска акта и институционалне извештаје о њиховој примени, у циљу расветљавања појма отпорности критичне инфраструктуре, као и разлике у његовој операционализацији у поменутим државама.