MODERNIZACIJA PRUMSKOG OKVIRA ZA RAZMENU PODATAKA - Bugarski, Tatjana; Pisarić, Milana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2022)
Na nivou Evropske unije je radi unapređenja saradnje između nadležnih organa država članica razrađen mehanizam razmene podataka za potrebe krivičnog postupka. Među elementima tog mehanizma su instrumenti stvoreni prumskim odlukama iz 2008. godine. Implementacijom ovih odluka donekle su uklonjene barijere za prekogranično kretanje pojedinih kategorija informacija, tako što nadležni organi jedne države članice omogućavaju nadležnim organima druge države članice da pristupe i pretraže određene baze podataka. Iako se prumski okvir smatra uspešnim instrumentom policijske saradnje, vremenom je uočeno nekoliko bitnih prepreka koje ometaju blagovremenu i nesmetanu razmenu podataka i time utiču na efikasnost istraga. U radu se razmatra nužnost i usmerenost revizije prumskog okvira u cilju modernizacije instrumenata za razmenu podataka.