ОБАВЕЗА ВРШЕЊА ДОДАТНИХ УПЛАТА У ДРУШТВУ С ОГРАНИЧЕНОМ ОДГОВОРНОШЋУ - Marjanski, Vladimir (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2022)
Обавеза вршења додатних уплата је обавеза чланова друштва с ограниченом одговорношћу да друштву уплате новчане износе којима се финансира друштво без повећања основног капитала и који им се када се за то стекну законски услови могу вратити. Предмет анализе у овом раду су правна решења у вези са додатним уплатама у нашем праву и праву појединих држава (праву Хрватске, Аустрије и Немачке). Наведена упоредно-правна решења биће обрађена посебно само на оним местима где се правна правила у везу са додатним уплатама у значајнијој мери разликују у односу на наше право. Конкретно, предмет анализе су следећа питања: 1. Успостављање правног основа и утврђивање и обликовање (формулисање) конкретне обавезе чланова да врше додатне уплате друштву; 2. Последице неиспуњења обавезе на додатне уплате и 3. Враћање додатних уплата. Наше право у вези са уређењем института додатних уплата, садржи неколико недоследности и слабости које би de lege ferenda требало отклонити како би примена овог вида финансирања друштава с ограниченом одговорношћу од стране чланова друштва био више прихваћен у домаћој пословној пракси.