Мит о независности судства - Avramović, Dragutin; Јованов, Илија (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2021)
Аутори у раду инсистирају на јасном терминолошком и концептуалном одређењу појма независности судства, које сматрају предусловом за отклањање многих недоумица. Након анализе различитих теоријских и практичних решења приликом спровођења поделе власти, аутори стоје на становишту да чисту поделу власти никада и нигде није било могуће спровести. Због тога се не може говорити ни о независности судства од утицаја политичког фактора (нарочито у поступку избора судија). За разлику од немогућности да се постигне институционална независност судске власти, под термином независности судства треба разумети индивидуалну независност, судијску независност приликом одлучивања у конкретним случајевима, односно гаранције које служе обезбеђивању непристрасности у одлучивању (пре свега сталност судијске функције, непокретност, материјална независност, итд). Аутори истичу да је појмовно и концептуално замагљивање разликовања различитих димензија независности судства резултат тежње претварања једне важне вредности правне државе у средство идеолошке (зло)употребе. Судство је у сваком случају институционално зависно, само је питање да ли ће бити зависно од државних (легитимних представника власти) или различитих недржавних актера који настоје да на различите начине продру у саму срж независности судства, судијску независност у одлучивању. Због тога се у раду приступа терминолошком и концептуалном раслојавању независности судства и заговара употреба појма који би више одговарао стварном стању – непристрасност судства, уместо недовољно одређеног појма независности судства.