ПРАВНА ПРИРОДА РЕШЕЊА КОЈИМ СЕ ОДЛУЧУЈЕ О ПРИГОВОРУ У УПРАВНОМ ПОСТУПКУ - Radošević, Ratko S. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2021)
Приговор је „правно средство“ у управном поступку, које се изјављује против нових облика „управне делатности“: због неиспуњења обавеза из управног уговора, против управне радње и због начина пружања јавних услуга. О приговору се одлучује решењем, које би требало да има карактер управног акта. Захваљујући томе, правна заштита од нових облика „управне делатности“ требало би да се оствари у складу са правилима управноправног режима: изјављивањем жалбе у управном поступку и подношењем тужбе у управном спору. На управни акт, међутим, решење о приговору подсећа једино именом – не и својим обележјима. На такав закључак упућују законске дефиниције управног акта, из Закона о општем управном поступку и Закона о управним споровима. Најкраће речено, решење о приговору није управни акт зато што ситуације у којима се оно доноси нису управне ствари, већ разноврсне ситуације, различите правне природе.