Нова улога тероризма данас - Стајић, Љубомир С.; Mirković, Vladan M (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2021)
Тероризам представља политички мотивисано насиље које своје корене има у учењу и деловању анархиста. Често схватан као оружје слабих, тероризам представља средство комуникације путем експлоатације страха који настаје као последица физичког насиља. Политички мотив и сврха детерминишу теоријски појам тероризма, док је у конкретном случају одлука о томе шта је терористички акт детерминисана политичким интересом. Политичка детерминисаност чини тероризам идеалним средством између осталог и хибридног ратовања које се заснива на синергији бројних појединачних аката који су међусобно компатибилни и служе остваривању истог циља. Имајући у виду сложеност хибридног ратовања различити су и начини по којима се одвија злоупотреба тероризма у сврху хибридног ратовања. У раду су описана три модела злоупотребе тероризма у ту сврху.