Ogranicenje autonomije volje kod prava raspolaganja neispisanom hipotekom i zadrzavanja prvenstvenog reda za novu hipoteku - Jeremic, Marina (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2021)
Доношењем закона којим је уређен поступак уписа у катастар непокретности, поред категорије обвезника доставе уведено је правило да се поступак уписа покреће и води по службеној дужности. Оваквим законским решењем упис права се спроводи аутоматски, без икаквог утицаја лица у чију корист се уписује књижно право као и других заинтересованих, чиме је слобода вршења и заштите грађанских субјективних права странака ограничена. Упис права по службеној дужности уз учешће обвезника доставе рефлектовао се и на одредбе закона којим је уређена хипотека, што је имало за последицу ограничења субјективних права код уписа брисања хипотеке. У раду је посебна пажња посвећена ограничењу аутономије воље власника непокретности код вршења права на располагање неисписаном хипотеком као и права на задржавање првенственог реда за нову хипотеку. У том смислу, указаће се на потребу да се законски регулише могућност да се поступак уписа брисања хипотеке врши по захтеву странке.