Aktuelna pitanja i tendencije razvoja zaštite životne sredine u pravu Evropske unije - Radojčić, Stefan; Tubić, Bojan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2021)
У светлу актуелних глобалних тенденција и забринутости за питање заштите животне средине, рад је посвећен анализи најважнијих питања у овој области, у оквиру Права Европске уније. У комунитарном праву налазимо систематично уређење елемената права на здраву животну средину. Прво, присутна је вишедеценијска нормативна активност у овом пољу, коју у последње две године карактерише усвајање нових стратешких докумената. Друго, судска пракса је такође пратила како нормативни развој, тако и развој околности у којима су се уредбе и директиве примењивале. Зато се у раду нарочита пажња посвећује најновијим општим актима, који су креирани са дугорочним циљевима, на основу нормативног и стварног искуства из претходних неколико деценија. Њима се настоји остварити концепт одрживог развоја, у мултидимензиналном смислу. Затим, одабраним пресудама Суда правде Европске уније настоји се приказати ефикасност примене релевантних уредби и директива. Штавише, нарочито је битно питање тумачење аката Уније, у чему Суд правде има нарочито важну улогу. С обзиром на универзалност предметне проблематике, у раду је присутан и кратак осврт на уређење ових питања у САД-у, Норвешкој али и у Србији. Наиме, преговори о придруживању Унији подразумевају хармонизацију домаћег права са тековинама Комунитарног права. Сагледавајући правни оквир који је у овом пољу важећи у Републици Србији, увиђамо опредељеност и конкретне мере у циљу процеса харомонизације. На основу изложених питања формирана је структура рада, правци истраживања, те коначно закључци који су изнети у последњем поглављу.