КРИТЕРИЈУМ КОНТРОЛЕ И ПРАВО ПРАВНОГ ЛИЦА ДА СЕ ЈАВИ КАО ТУЖИЛАЦ У АРБИТРАЖИ ПОД ОКРИЉЕМ ИКСИД - Đundić, Petar (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2021)
Међународни центар за решавање инвестиционих спорова (у даљем тексту: Центар или ИКСИД) основан је са циљем решавања спорова између страних улагача и држава пријема улагања. Због тога је за надлежност ratione personae арбитражног суда Центра од кључне важности утврдити ко се сматра страним улагачем, односно која лица имају активну легитимацију за покретање арбитраже на основу одредаба Вашингтонске конвенције о решавању инвестиционих спорова између држава и држављана других држава (у даљем тексту: Конвенција). Када се као тужилац јавља правно лице, једно од питања које у арбитражној пракси изазива дебату односи се на значај контроле над правним лицем – у којој мери на надлежност арбитражног суда утиче чињеница да се тужилац налази под директном или индиректном контролом држављана тужене државе. У раду се поменути проблем разматра имајући у виду две групе случајева које Конвенција одвојено регулише. Прва се тиче ситуације када улогу тужиоца има правно лице које номинално припада другој држави уговорници Конвенције. Друга категорија случајева обухвата тужбе које подносе правна лица тужене државе под страном контролом.