Престанак радног односа на иницијативу послодавца - Kostić, Milan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2021)
Престанак радног односа отказом од стране послодавца је најделикатнији вид престанка радног односа. Као такав у савременом радном праву је углавном регулисан државном регулативом. Законодавац је приликом регулисања овог института у обавези да одредбе о престанку радног односа усклади са ратификованим међународним уговорима, а одређене смернице приликом доношења закона има и у актима који не подлежу ратификацији. Тако да је у раду урађен приказ најважнијих аката на међународном и регионалном нивоу који регулишу престанак радног односа на иницијативу послодавца, почев од аката Међународне организације рада, аката Савета Европе и комунитарног права. У позитивном праву Србије извршена је анализа оправданих разлога за отказ уговора о раду од стране послодавца.