Заштита животне средине: заштита здравља и безбедна храна – ЕУ и Србија - Sič, Magdolna (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
У Европској унији почев од прошлог века одвија се процес хармонизације и обједињавања права о безбедности хране ради заштите здравља потрошача. Према овим правилима, учесници у производњи и промету хране, треба да поштују прописана правила у свакој фази производње „од њиве до трпезе“. Поштовање прописа се базира на самоконтроли и одговорности самих предузетника (и правних лица), а подлеже и јавној контроли органа државе чланице као и органа ЕУ, са одговарајућим санкцијама. У Републици Србији после потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању, дошло је до усклађивања прописа са правом ЕУ. То, међутим, није довољно. Потребно је развити и самоконтролу произвођача, као и организовану и одговорну јавну контролу, не само због тога што је то услов за извоз прехрамбених производа на европско тржиште, или за чланство у ЕУ, већ и ради обезбеђивања безбедне хране на унутрашњем тржишту.