Хашки протокол о праву меродавном за обавезе издржавања - најновији извор међународног приватног права Србије - Đundić, Petar; Bordaš, Bernadet (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
У јануару 2013. године Народна скуштина Републике Србије ратификовала је Протокол о меродавном праву за обавезе издржавања, усвојен 2007. године од стране Хашке конференције за међународно приватно право. Протокол представља значајну новину у српском међународном приватном праву, због тога што уводи свеобухватан механизам колизионих норми намењених одређивању меродавног права за обавезе издржавања између сродника. Рад садржи приказ најзначајнијих одредаба овог извора. Основно решење из Протокола се заснива на примени права државе уобичајеног боравишта повериоца издржавања. Међутим, у великом броју случајева долази до одступања у корист примене права државе суда. За разлику од Хашке конвенције о праву меродавном за обавезе издржавања (1973) коју замењује, Протокол не везује меродавно право за обавезе издржавања између бивших супружника за право које је било меродавно за развод или поништај брака. Чланом 5. Протокола предвиђено је да се и на обавезе издржавања између садашњих или бивших супружника примењује право државе уобичајеног боравишта повериоца, уз могућност одступања у корист права са којим је брак у ближој вези. Значајно место у систему колизионих норми дато је аутономији воље странака. Oвом аспекту Протокола у раду je посвећена посебна пажња.