PRAVNI POLOŽAJ CARIGRADSKOG SENATA - Šarkić, Srđan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
Senat u Carigradu osnovan je za vlade cara Konstantina, ali proces njegovog pravnog izjednačavanja sa Senatom u Rimu, bio je dugotrajan i uglavnom se odvijao za vlade Konstancija II, Konstantinovog sina koji je rezidirao na Istoku. U periodu do 476. godine, postoje faktički dva veća, ali je pitanje da li su pravno postojala dva ili jedan Senat. Analizirajući raspoložive izvore autor zaključuje da se može govoriti samo o jednoj ustanovi sa dva sedišta.