SOFT LAW У ЕВРОПСКОМ КОМУНИТАРНОМ ПРАВУ - Đurđev, Dušanka (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
Меко право има посебну улогу у праву Европске уније. Према класичној подели извора европског права на примарне и секундарне, два облика секундарних извора имају карактер soft law. Ради се о препорукама и мишљењима., али и други” неименовани акти” могу имати карактер soft law. Ово нису једини извори који имају карактер меког права. Уобичајено је да се термин soft law односи на необавезујуће акте као што су стратегије, мишљења, препоруке, смернице, декларације органа ЕУ итд. У реализацији циљева постављених у актима који се сврставају у меко право , значајан је отворени метод координације , које се први пут под тим називом спомиње у Лисабонскј стратегији из 2000.