Da li je javnotužilačka istraga efikasnija od sudske istrage? - Brkić, Snežana S. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2021)
Овај рад резултат је мини емпиријског истраживања о трајању судске и јавнотужилачке истраге пред Вишим судом у Новом Саду. Анализирано је укупно сто предмета, од чега педесет предмета из 2008. године и педесет предмета из 2015. и 2016. године. Првих педесет предмета вођено је у време важења ЗКП из 2001. године, док је других педесет предмета вођено у време важења ЗКП из 2011. године. Да би резултати били што компарабилнији трудили смо се да у обе групе буде заступљена иста структура кривичних дела. Аутор је дошао до закључка да тужилачка истрага није бржа од судске истраге. Нешто дужем трајању истраге доприносила је потрага за осумњиченим, потрага за оштећеним, спреченост адвоката, штрајк адвоката, презаузетост јавног тужиоца.