КАРАКТЕРИСТИКЕ КРИВИЧНОГ ДЕЛА РАЗБОЈНИШТВА У ПРАКСИ ПОЛИЦИЈСКЕ УПРАВЕ СОМБОР - Dmitrašinović, Saša (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2021)
Кривично дело разбојништва сложено је кривично дело из области имовинског криминала са елементима насиља, прописано у Републици Србији чланом 206. Кривичног законика. Динамика и фреквенција појавних облика овог кривичног дела у свакодневном животу, али и обим и интензитет последица, доприносе константној актуелности истраживања и потреби исцрпније спознаје овог феномена. Стога, фокус нашег истраживања усмерен је ка когницији стања и тенденција у области супротстављања делктима разбојништва. Конкретно, у раду се доминантно разматрају појавни облици овог кривичног дела и друга феноменолошка обележја у криминалистичкој пракси Полицијске управе у Сомбору. Кроз сагледавање комплексне феноменологије разбојништва, анализирају се и круцијални елементи стратегије сузбијања имовинског криминалитета са елементима насиља, и кључно питање одабира конкретних мера и радњи у раду полиције.