ИЗРИЦАЊЕ И ИЗВРШЕЊЕ КАЗНЕ ЗАТВОРА КОЈА СЕ ИЗВРШАВА У ПРОСТОРИЈАМА У КОЈИМА ОСУЂЕНИ СТАНУЈЕ (ТЗВ. КУЋНИ ЗАТВОР) - Milić, Ivan; Drakić , Dragiša (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2021)
Правило да осуђена лица издржавају казну затвора искључиво у казненим заводима у Републици Србији одавно не важи. Казна затвора може да се извршава и у просторијама у којима осуђени станује. Такво решење се уводи Законом о изменама и допунама Кривичног законика из 2009. године. Кривични законик не предвиђа посебну казну - казну кућног затвора, већ се учиниоцу кривичног дела изриче казна затвора која се извршава у просторијама у којима станује. Суд је у кривичном поступку у обавези да кривичну санкцију индивидуализује, на начин што цени објективне и субјективне околност – околности које се односе на учињено кривично дело и на његовог учиниоца. Постоје и такви учиниоци кривичног дела којима је потребно изрећи казну затвора, али их не треба слати на издржавање казне у казнени завод. Казну затвора могу да издржавају и у просторијама у којима станују (која може бити са или без електронског надзора). Иако је у правноснажној пресуди оптуженом изречена казна затвора која ће се извршавати у казненом заводу – то и даље не значи да ће осуђеник бити упућен на издржавање казне у њему. Измене и допуне Закона о извршењу кривичних санкција остављају још једну „прилику“ осуђенику да казну затвора, уколико су испуњени законски услови, издржава у просторијама у којима станује. То је само могућност за осуђеника о којој одлучује судија за извршење кривичних санкција. Уколико је одређено да осуђеник издржава казну затвора у просторијама у којима станује, следећи корак који следи је извршење казне. Нису сва осуђена лица која казну затвора издржавају на овакав начин у истом правном положају, јер и у поступку извршења постоји индивидуализација. Она се огледа пре свега у томе колико ће времена осуђеник моћи да проводи ван просторија у којима станује. У фокусу пажње аутора јесте, управо, казна затвора која се извршава у просторијама у којима осуђени станује (тзв. кућни затвор). Аутори се баве материјалним и извршним аспектима. У раду ће се, између осталог, посветити пажња условима за изрицање, моделима извршења и положају осуђеника за време издржавања казне.