РЕФОРМА УПРАВНОГ СПОРА : НОВИ ПОКУШАЈ – СТАРИ ПРОБЛЕМИ - Radošević, Ratko S. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2021)
Оснивањем Управног суда наша земља је крајем претходне деценије спровела реформу судске контроле управе. Очекивани резултати, међутим, нису остварени, а проблеми који су довели до реформе нису решени. Зато се, деценију касније, планирају нове промене, усмерене на оснивање већег броја управних судова и увођење вишестепеног управног спора. О најављеним променама говори се и у овом раду, али на нешто другачији начин. Уместо њиховог некритичког прихватања и правдања европским правним стандардима, промене се посматрају из угла правне природе управног спора. До успешне реформе управног спора не може да се дође слепим прихватањем европских правних стандарда и њиховим дословним пресликавањем из класичних судских поступака. Ка успешној реформи може да нас води само правна природа управног спора – оно што га чини посебним и другачијим од класичних судских спорова.