ЕНКРИПЦИЈА КАО ПРЕПРЕКА ОТКРИВАЊУ И ДОКАЗИВАЊУ КРИВИЧНИХ ДЕЛА - Pisarić, Milana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2021)
Енкрипција је постала саставни део савременог живота. Она је од несумњивог значаја за остваривање неких од основних људских права у свеприсутном техничком окружењу, за свакодневно коришћење бројних онлајн услуга, као и за функционисање Интернета уопште. С друге стране, органи надлежни за откривање и доказивање кривичних дела се све чешће сусрећу са препрекама када приступе енкриптованим садржајима. Енкрипција представља својеврстан изазов у спровођењу како општих, тако и посебних доказних радњи. Овај рад је посвећен сагледавању техничких страна овог изазова. Аутор приказује основне принципе на којима се заснива процес енкрипције, објашњењава разлику између симетричне и асиметричне енкрипције, енкрипције ускладиштених података и енкрипције података у транзиту, те серверске и корисничке енкрипције, указујући на који начин енкрипција отежава, односно онемогућава рад органа надлжених за откривање и доказивање кривичних дела.