Спартански устав и васпитање - Бралић, Жељко (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2020)
Сажетак: Античка Спарта је добро позната као грчки полис са специфичним и нетипичним државним уређењем које је обликовано чврсто утврђеним законима, које су Спартанци и остали Грци тога времена обично називали Ликурговим уставом. Спартански устав је био у самом средишту државе, и у овом раду представљене су неке најзначајније установе које су тим уставом установљене. Главни део рада посвећен је основним елементу и главном циљу државе и самог устава, а то је спартанско васпитање. Управо су захваљујући нарочитом систему васпитања и обуке које су називали агоге антички Спартанци током класичног доба успевали да дугорочно одржавају своју војну моћ и одлучујући утицај. Систему васпитања је спартански законодавац доделио средишњу улогу у самом устројству државе, са нагласком на телесном и моралном васпитању. Главни циљ васпитног система било је обликовање карактера генерација младих Спартанаца који ће, пре свега на бојном пољу у улози хоплита у поретку фаланге, остварити спартански идеал врхунски обученог војника и неустрашивог ратника.