Shvatanje demokratije Božidara S. Markovića - Kovačević, Slaviša (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2020)
Превазилажење евидентне кризе демокртије могуће је учинити и увидом у традицију наше демократске мисли. Овај рад подсећа, упућује, актуелизује, вреднује и препоручује научно-демократску мисао Божидара С. Марковића, у реалном контексту мукотрпних процеса увођења и консолидације демократије у Србији. Схватање демократије Божидара С. Марковића је теоријски оквир који задовољава критеријуме научне општости јер обухвата карактеристичка и суштинска обележја демократије и критеријуме методолошке контекстуалности за различита и специфична искуства појединих земаља и народа. У раду се тематизују оквири демократије, њене карактеристике, добре и лоше странe демократије у околностима наше, данашње политичке праксе. Кључне речи: демократија, слобода, једнакост, предности демократије, недостаци демократије.