О ПОКРЕТУ PLAIN ENGLISH - Ćorić, Dragana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2020)
Стварање права је сложен процес. Проистиче из сталног учења и усавршавања познавања права – како теорије, тако и праксе; познавања друштвенe стварности и ставова и намера чланова друштва, али и саме државе. Крајњи исходи стварања права се упућују обичним грађанима, на разумевање и поступање у складу са својом садржином. Ако резултат тог процеса претворимо у јасна, прецизна и уобичајеним језиком исписана правила понашања, која просечан грађанин може брзо разумети, и процес стварања права и његови резултати ће бити крајњим корисницма прихватљивији за примену. Употреба одређене правне терминологије или друге стручне терминологије у актима и правилима која регулишу односе међу адресатима је нужна- но не мора бити једини и искључиви начин комуникације нормотвораца и адресата. Домаћи најпознатији теоретичари права стално истичу потребу коришћења свакодневног, живог, народног језика“ и „дозирану“ употребу стручне терминологије, уз одговарајући „превод“ исте те терминологије у сваком акту на свакодневни језик просечног човека. Једино тако ће право постати разумљивије, више прихваћено од адресата и више поштовано. У овом раду представљамо покрет Plain English за коришћење управо што једноставнијег речника приликом писања правних аката, само на енглеском говорном подручју. Препоруке и смернице које проминентни представници овог покрета дају својим правницима се умногоме могу применити и у нашем, домаћем праву и у процесу стварања нашег права.