ОПЕРАТИВНЕ И ДОКАЗНЕ РАДЊЕ ПОЛИЦИЈЕ У РАСВЕТЉАВАЊУ КРИВИЧНОГ ДЕЛА РАЗБОЈНИШТВА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ - Dmitrašinović, Saša (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2020)
Сажетак: Кривично дело разбојништва сложено је кривично дело из области имовинског криминалитета са елементима насиља, прописано у Републици Србији чланом 206. Кривичног законика. Динамика и фреквенција појавних облика овог кривичног дела у свакодневном животу, али и обим и интензитет последица, доприносе константној актуелности истраживања и потреби исцрпније спознаје овог феномена. Стога фокус нашег истраживања усменрен је на когнацију стања и тенденција, као и конкретних мера у области супротстављања деликтима разбојништва. Конкретно у раду се доминантно разматра оперативни рад полиције, у примени оперативних и доказних радњи, у криминалистичким обрадама на расветљавању овог кривичног дела. Посебан фокус усмерен је на компаративну анализиу оперативних и доказних радњи, те њихову међузависност у ефикасном расветљавању кривичних дела и прикупљању доказа.