ВРСТЕ АУТОНОМНОГ ПРАВА И СХВАТАЊА ПРАВНОГ ПЛУРАЛИЗМА - Vukadinović, Gordana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
Сажетак: Као што нема општеприхваћеног значења право тако још увек не постоји сасвим јасно и одређено значење термина аутономно право. Велики интерес за аутономно право јавља се у пракси, као и у теорији, социологији и антрополагији права. Том термину придаје се пет главних значења : аутономно право као теоријски појам, подсистем права, извор права, право рада и као аутономно право идентитета. Када је у питању аутономно право као теоријски појам, он је тесно повезан са схватањем правног плурализма. У раду се прати развој схватања правног плурализма од Дигиа, Ерлиха, Петражицког, Гурвича преко Евана, Лјуелина, Хобела до Вандерлиндена и Жан-Ги Белеја. Рад завршава са „новим правним плурализмом“ који тежи да постане једино исправно учење ( ортодоксија права).