Инспекцијски надзор у области заштите животне средине - Lončar, Zoran (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
За успешну заштиту животне средине није довољно само детаљно правно уредити многобројне људске активности које могу довести до нарушавања животне средине, већ је неопходно успоставити и одговарајући систем надзора над применом прописа. Основни смисао вршења инспекцијског надзора у области заштите животне средине огледа се у спречавању незаконитог поступања свих субјеката који могу утицати на стање животне средине, а остварује се кроз њихово откривање и отклањање изрицањем управних мера и предузимање других радњи прописаних законом. У раду се анализира постојећи систем инспекцијског надзора у области заштите животне средине и предлажу мере за његову унапређење.