О правном појму отпада - Šogorov, Stevan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
Правно дефинисање појма отпада је кључно за успешну примену прописа о заштити животне средине. У праву ЕУ и праву земаља чланица отпад се уједначено дефинише као је дефинисан као „сваки материјал или предмет које њихов поседник одбаци, жели да одбаци или је дужан да одбаци.“Насупрот томе, у праву Републике Србије отпад је дефинисан као„сваки предмет или супстанца, категорисан према утврђеној класификацији отпада са којим власник поступа или има обавезу да поступа, односно управља“. За правни појам отпада је, међутим, одлучујуће да се отпад дефинише као покретна ствар као и да се она доведе у субјективну везу са елементима који морају бити присутни код њеног поседника, без обзира да ли је власник или не. Ти елементи су одбацивање, воља (жеља) за одбацивањем или обавеза одбацивања. Због тога се отпад правно може прикладно дефинисати као свака покретна ствар коју њен поседник одбаци, жели да одбаци или је дужан да одбаци