ПРАВНА ПРИРОДА АГЕНЦИЈЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ – УСТАВНО-ПРАВНИ, УПРАВНО-ПРАВНИ И УПОРЕДНО-ПРАВНИ АСПЕКТИ - Martinović, Aleksandar (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
У Републици Србији постоји више десетина агенција чија је правна природа различита, у неким ситуацијама чак и прилично нејасна и конфузна. Поред тзв. јавних агенција, агенција као несамосталних органа управе, агенција као посебних организација и агенција као јавних служби, у нашем правном систему од 2008. године постоји и Агенција за борбу против корупције, у својству „самосталног и независног државног органа“. Будући да Устав Републике Србије ову агенцију не препознаје као“самосталан и независан државни орган“, њена егзистенција је, у најмању руку, вануставна, ако не и противуставна. Искуства појединих европских држава у борби против корупције показују да у тој борби могу да учествују и специјализоване државне институције, основане од стране парламента или владе, са већим или мањим степеном самосталности у свом раду. У ред таквих држава спада и Република Србија, у којој поред „класичних“ државних органа у борби против корупције учествује и Агенција за борбу против корупције, државни орган који има мешовиту правну природу.