ПРАВНИ МЕХАНИЗМИ ЗАШТИТЕ ЖЕНА ОД НАСИЉА У ПОРОДИЦИ И ПАРТНЕРСКИМ ОДНОСИМА НА НИВОУ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ И СРБИЈЕ - Samardžić, Sandra (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
Насиље над женама представља најчешћи облик насиља у породици. Дуго је овај проблем био занемариван, односно сматрало се да односи у породици, односно између брачних и ванбрачних партнера, представљају приватну ствар и да је обавеза државе да се суздржи од било каквог уплитања. Међутим, како је проблем насиља у породици и над женама, постао све присутнији, почеo је да се мења став међународне заједнице и да се све чешће истиче потреба за стварањем адекватних правних механизама којима ће се пружити заштита жртви. У том смислу, донет је одређени број аката у оквиру Уједињених Нација, али и Европске Уније. У Србији такође постоји одређена кривичноправна, али и грађанскоправна регулатива која настоји да спречи насиље у породици, односно да казни насилнике и заштити жртве. Поред одговарајућих правних аката, који се увек могу унапређивати, неопходно је и предузимање одређених иницијатива од стране држава које могу довести до побољшања свести међу обичним људима о присутности насиља, као и о начинима на који они могу да помогну.