Specijalizacija pravosudnih i drugih organa u borbi protiv ekološkog kriminaliteta - Lukić, Tatjana; Pisarić, Milana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
Otkrivanje, dokazivanje i suđenje za krivična dela protiv životne sredine ima svojih nesuminjivih specifičnosti u odnosu na druge oblike kriminaliteta, zbog same prirode ovih krivičnih dela, načina izvršenja (modus operandi) i karakteristika njihovih izvršilaca. Iako ne postoji objektivna potreba za modifikacijom pravila krivične procedure kada su u pitanju ova krivična dela, postoji evidentna potreba za specijalizacijom organa postupka (tužilaca, sudija i ovlašćenih službenih lica organa unutrašnjih poslova). Ovo proizilazi iz činjenice da samo posebna dodatna, specijalizovana znanja iz životne sredine, koja su po pravilu multidisciplinarna, mogu da omoguće kvalitetno, stručno i kompetentno istraživanje i dokazivanje krivičnih dela protiv životne sredine. U ovom radu autori se bave upravo problematikom specijalizacije pravosudnih i drugih organa u vezi sa krivičnim postupkom za krivična dela protiv životne sredine, njenom opravdanošću i neophodnošću, imajući u vidu postojeće stanje u domaćoj praksi, kao i pojedina uporednopravna rešenja i iskustva.