PRAVNA ZAŠTITA KUĆNIH LJUBIMACA U DOMAĆEM ZAKONODAVSTVU - Vidić Trninić, Jelena (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
Predmet pažnje autora odnosi se na pitanje pravne zaštite kućnih ljubimaca. Analizom važećih rešenja sadržanih u Zakonu o dobrobiti životinja Srbije, s jedne strane, kao i temeljnih principa i odredaba datih u Evropskoj konvenciji o zaštiti kućnih ljubimaca, s druge strane, u radu se pokušava ukazati na stepen pravne zaštite koji kućni ljubimci imaju prema domaćim zakonskim propisima, kao i na usaglašenost domaćeg zakonodavstva u pogledu navedenog pitanja sa evropskim standardima postavljenim u spomenutoj konvenciji. Osim toga, kako se pravna zaštita kućnih ljubimaca u našem pravu tretira i odgovarajućim podzakonskim propisima, analizom pojedinih aspekata ove zaštite, koja je kućnim ljubimcima obezbeđena, konkretno Odlukom o držanju domaćih životinja na teritoriji grada Novog Sada, u radu se nastoji ukazati i na usklađenost rešenja prihvaćenih u navedenom pravnom aktu, sa osnovnim načelima zaštite, koja je kućnim ljubimcima obezbeđena zakonskim propisima, odnosno Zakonom o dobrobiti životinja Srbije. Naposletku, u cilju što sveobuhvatnijeg uvida u ostvarenost pravne zaštite kućnih ljubimaca u pravu Srbije, u radu se analiziraju i vidovi protivpravnog ponašanja vlasnika, odnosno držalaca ovih životinja, kao i način njihovog kažnjavanja predviđen odgovarajućim zakonskim, odnosno podzakonskim propisima.